
Official Interpretation 

Placement of 15-Meter Fixed Marks 

Article 106.4.4 reads as follows: 

 

106.4.4   15-meter marks-- Fixed distinctive marks shall be placed on either the pool wall or deck 

surface adjacent to any outside lane at a distance of 15 meters from each end wall of the course. 

These marks should also be used to correctly align the distinctive floats on the lane dividers, but 

the fixed marks on the deck or walls take precedence for judging. [M] 

  

Interpretation 

 

There are some pools where compliance with article 106.4.4 is impossible because the pool lacks 

a physical surface (pool wall or deck surface) at the location where the 15-neter mark would be 

placed. In order to comply with the rule, the fixed marks must be placed on the pool wall or deck 

surface where a physical surface exists at the 15-meter mark, but the fixed marks are not required 

in cases where a physical surface is absent.  
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